Ross Pavilion

We are thrilled to be a part of the winning team for the redevelopment of the Ross Pavilion and wider (west) Princes Street Gardens.

Inspired by the Gardens’ geology and history, the design subtly positions the new visitor centre and the ‘butterfly’ Pavilion into the folds of the landscape, enabling the Castle to remain the main visual event.

The design allows for an increase in green space and as well as creating links from New to Old towns. Mark Thoman, lead on landscape describes as: "a human scale with moments of drama… activating four layers of meaning within the Gardens: botanical, civic, commemorative and cultural."

The jury praised the team’s concept design as ‘a beautiful and intensely appealing proposal that complemented, but did not compete with, the skyline of the City and the Castle.’ They liked the concept of the activated community space with a democratic spirit, potentially creating a new and welcoming focus for the City’s festivals while appreciating that the team’s design balanced this with a strong approach to the smaller, intimate spaces within the wider Gardens.

Alongside project lead wHY architects from New York, the team includes GRAS, Groves-Raines Architects, Arup, Studio Yann Kersalé, O Street, Creative Concern, Noel Kingsbury, Atelier Ten and Lawrence Barth.

Stuco have been involved, from the outset, with the consultation and engagement of locals. We are involved with brand creation, wayfinding and interpretation of the gardens and local history, working in harmony with the bigger vision. We also created this film which accompanied the submission:


wHY & Team: Ross Pavilion & West Princes Gardens from Gavin Bryce on Vimeo.

  • gallery image